НАВЧАЛЬНИЙ КУРС ДЛЯ МЕДІАТОРІВ ТА ФАСИЛІТАТОРІВ ДІАЛОГУ

18.08.2022 14:51:19


НАВЧАЛЬНИЙ КУРС

"Травмо-поінформована розбудова миру: інструменти для медіаторів та фасилітаторів діалогу в Україні"


Мета курсу з травма-поінформованої розбудови миру

Наша головна мета – запропонувати підходи та інструменти на стику вирішення конфлікту та травми. Курс орієнтований на навчання професійних медіаторів та фасилітаторів діалогу, які потребують залучення знань та навичок для роботи в контакті з потенційно травмованими особами / спільнотами в індивідуальній та груповій роботі. Не в психотерапевтичному вимірі, а в груповому та соціальному – з точки зору впливу травми на індивідів та спільноти, їх здатності вирішувати проблеми та конфліктні питання, на групову динаміку та поведінку учасників для врахування при плануванні та проведенні групового процесу. Програма не присвячена питанням надання першої психологічної допомоги, дебрифінгів і психотерапії, підтримки людей із тривалими стресовими реакціями. І не про підхід до роботи з ПТСР.

В результаті навчання ви отримаєте:

• розуміння впливу травми на формування запиту клієнта / учасників процесів з вирішення конфлікту;

• розуміння впливу травми на здатність клієнтів / учасників групових процесів працювати з контентом і шукати рішення;

• інформацію про інструменти травма-поінформованого підходу в діяльності професійного медіатора / фасилітатора (робота із запитом, розробка дизайну, проведення групових процесів тощо);

• можливість інтегрувати травма-поінформовані практики  в освітні / медіаційні / фасилітаційні програми / процеси діалогу.

Це курс для тих професіоналів, які:

• мають практичний досвід в медіації / фасилітації діалогу / розбудові миру;

• зацікавлені в розумінні себе / самоусвідомленні щодо процесів які, відбуваються з ними самими, бажають визначити можливі дії щодо них / - Що зі мною відбувається? Що я можу з цим зробити?

• шукають кращого розуміння того, як травма впливає на людей, для підвищення ефективності своєї роботи з індивідуальними / груповими клієнтами та спільнотами, яким вони надають свої послуги.

Курс проводиться онлайн і є безкоштовним для учасників.

Навчальний процес буде забезпечений  синхронним англо-український перекладом. Матеріали надаються у перекладі українською. Сприяння у забезпеченні перекладу надає програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливість для всіх".

Для участі в курсі зареєструйтесь до 21:00 четверга, 25.08.2022, у формі за посиланням: https://forms.gle/11CHmzrN7BH7zc6T9.

Організатори залишають за собою право відбору 25 учасників курсу. 

Структура курсу:

Ввідний воркшоп – зустріч-знайомство авторів програми з учасниками курсу. Під час цієї зустрічі ви зможете ознайомитись із підходом та інструментами курсу, уточнити власний навчальний запит. Ввідний воркшоп запланований на 06.09.2022 з 17:00 до 19:00 за київським часом.

Три практичних семінари (13.09.22, 20.09.22, 27.09.22 з 17:00 до 19:00 за київським часом), які включатимуть такі теми:

• Травмо-поінформовані медіація та діалог. Чому важливо поєднувати компетенції щодо конфліктів та усвідомлення травми? Цикл насильства.

• Прояви травми
• Індивідуальний та колективний впливи травми
• Встановлення безпечних станів, майндфулнес та інші практики
• Заспокійливі техніки / розуміння тіла, підтримка наративів розвитку та посттравматичне зростання
Кожен семінар включає приблизно 20% теорії, 60% практики, 20% рефлексії / дискусій.

Підготовка до кожного семінару включає перегляд коротких тематичних відео, визначених сторінок посібника та роботу з питаннями для рефлексії матеріалу.

Три групові коучингові сесії (18.10.22, 08.11.22, 29.11.22 з 17:00 до 19:00 за київським часом).

Враховуючи те, що учасники зобов’язуються намагатися використовувати запропоновані підходи та інструменти у своїй практиці, для учасників буде проведено три 2-годинні коучингові сесії впродовж жовтня-листопада 2022.

Про організаторів:

Mediators Beyond Borders International (МВВІ) – міжнародна організація, яка будує місцеві можливості для миру, адвокатує медіацію та фасилітує трансформацію конфлікту в глобальному контексті. MBBI тримає людей, які постраждали від конфлікту, в центрі розбудови миру. Місія МВВІ – будувати місцеві миротворчі навички та просувати медіацію в усьому світі. Підхід МВВІ підкреслює інклюзивність та культурну компетентність. Мультидисциплінарні практики MВBI розкривають та розглядають багато контекстів конфлікту, включаючи вплив травми на громади.

Більше за посиланням https://mediatorsbeyondborders.org.

Національна асоціація медіаторів України (НАМУ) – неурядове та неприбуткове об’єднання фахівців у сфері медіації та вирішення конфліктів, які розуміють цінність спільних зусиль у розвитку своєї професійної сфери. Місія NAMU полягає у формуванні системного, структурованого, сталого та усвідомленого запиту на медіацію в Україні, відповіддю на який є відповідна пропозиція професійної спільноти медіаторів щодо доступу до якісних послуг.

НАМУ об’єднує майже 170 медіаторів з усіх регіонів України, мережа партнерів налічує 37 організацій, у тому числі зарубіжних. Спільно з партнерами NAMU розробила Кодекс професійної етики медіаторів, Основні принципи навчання базовим навичкам медіатора, Навчальний курс з медіації для суддів, Рекомендації для медіаторів щодо підготовки та проведення онлайн-медіації тощо.

Представники НАМУ беруть участь у процесах законодавчого регулювання медіації, налагодженні взаємодії з різними державними органами та міжнародними організаціями. НАМУ опікується розвитком професій медіатора в Україні на рівні світових стандартів, розвитком культури діалогу.

Більше за посиланням http://namu.com.ua/.

Тренери:

Мері Джо Харвуд, магістр з соціальної роботи. Сфери експертизи: фахівець з травми в інцидентах з масовими жертвами (термінове та довгострокове втручання, тренінги, консультування); медіатор, практик відновного правосуддя, фасилітатор.

Мартін Скотт. Менеджер з Глобального партнерства МВВІ, пісбілдер, в минулому президент МВВІ у Лос-Анджелесі та співведучий проекту МВВІ у Руанді. Скотт працює з MBBI близько десяти років як один із засновників MBBI. У 2017 році став стипендіатом Rotary Peace Fellow в Університеті Чулалонгкорн у Таїланді.

Катерина Наровська, медіатор, тренер, супервізор, фасилітатор, магістр права. Президент ГО "Національна асоціація медіаторів України" (НАМУ). Впроваджує в своїй практиці діалоговий підхід та Ненасильницьке спілкування (NVC). Співавтор багатьох навчальних матеріалів та нормативних документів з медіації та ефективної комунікації.

Макс Єлігулашвілі, фасилітатор діалогів, дослідник. Сфера професійних інтересів включає соціальне посередництво та трансформацію конфліктів, фасилітацію групових процесів та розробку стратегій і програм для органів влади. З 2014 р. розробляє дизайн та фасилітує діалогові процеси національного та міжнародного рівня за підтримки ОБСЄ, ПРООН, БДІПЧ, HD, R2P та інших.

Ірина Ейгельсон, кандидат психологічних наук, фасилітатор діалогів. Понад 20 років працює з груповими конфліктами як фасилітатор, дослідник, тренер.

Програма реалізується за підтримки гранту від American Arbitration Association –International Centre for Dispute Resolution (AAA-ICDR) Foundation® (Фонду Американської арбітражної асоціації – Міжнародного центру вирішення спорів).

Запитання щодо курсу можна задати Ірині Ейгельсон у листуванні за адресою kalisira@gmail.com.

 




Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.