ПОРАДИ ЩОДО ВЗАЄМОДІЇ У ГРОМАДАХ ПІД ЧАС ВІЙНИ

21.03.2022 14:33:37

Поради щодо взаємодії у громадах під час війни для тих, хто переміщується, і тих, хто приймає переміщених осіб

Рекомендації для керівників/координаторів гуманітарних штабів, груп допомоги в громадах, інших самоорганізованих груп щодо супроводу міжособистісних конфліктів

Керуючись досвідом, який отримали медіатори та фасилітатори діалогів з 2014 року та прийнявши рішення діяти на випередження - профілактувати непорозуміння між нами самими  - колеги розробили пам'ятки-інфографіки, які можуть допомогти знизити ризик появи непорозумінь у громадах, що приймають ВПО, у командах, які самоорганізувались для виконання важливих задач, у сталих командах, що мають зміни у складі, умовах роботи тощо.

До створення матеріалу долучились представники спільноти фасилітаторів діалогів, медіатори-члени НАМУ та представники інших ГО, профільних державних та міжнародних організацій. Ідея розробки підтримана Правлінням НАМУ.
Просимо поширювати! 

Якщо ви тимчасово переїхали в іншу громаду, вас прийняли вбудинок чи родину, з тими, хто дав вам прихисток, важливо говорити та вибудовувати контакт. Але на цьому шляху можуть виникати складнощі через різний досвід, традиції, психоемоційністани. Ці поради допоможуть зменшити ризик виникнення напругита конфлікту авантажити pdf-версію)



 

- Якщо ви приймаєте у себе в громаді/будинку/родині тих, хто змушенийбув залишити свою домівку через війну з РФ, важливо говорити,вибудовувати контакт із людьми, які опинились в таких складних обставинах. Але на цьому шляху можуть виникати складнощі через те,що маємо різний досвід, традиції, поріг психоемоційної витривалості тощо. Аби мінімізувати ризики появи напруженої ситуації,  скористайтеся порадами (завантажити pdf-версію)




- Зазвичай ми приймаємо рішення, спираючись на наш життєвий досвід, а часто — і на наші спрощені уявлення та пояснення причин інаслідків. Особливо це актуально для стресових ситуацій. Проте спрощене пояснення часто ґрунтується на припущеннях,стереотипах та упередженнях. Як розрізняти ФАКТИ, ЕМОЦІЇ, СУДЖЕННЯ (завантажити pdf-версію



- Запобігання появі конфліктів у громаді, яка приймає внутрішньо переміщених осіб (завантажити pdg-версію


- Рекомендації для керівників/координаторів гуманітарних штабів, груп допомоги в громадах, інших самоорганізованих груп щодо супроводу міжособистісних конфліктів (завантажити pdf-версію)




Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.