ХТО МОЖЕ НАВЧАТИ МЕДІАТОРІВ?

17.06.2022 12:05:00

Питання щодо того, хто може навчати медіаторів, неодноразово обговорювалось у професійній спільноті, задавалось особами, які бажають пройти таке навчання, виникало у користувачів послугою медіації. 

Закон України “Про медіацію”, що був прийнятий наприкінці 2021 року (текст за посиланням - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-20#Text), не дає однозначної відповіді на це запитання. 

За ініціативи керівниці “Української академії медіації”, м. Одеса (далі УАМ), співзасновниці та Почесної членкині ГО “НАМУ” ЛУЇЗИ РОМАНАДЗЕ, до Міністерства освіти і науки України було направлено офіційний запит на роз’яснення щодо того, хто може надавати освітні послуги з підготовки медіаторів.

Згідно з наданою відповіддю (лист МОН №3/482-22 від 22.02.2022), оскільки Законом України “Про медіацію” не встановлено вимог до освітнього рівня медіаторів та до суб’єктів надання освітніх послуг у сфері медіації, а відповідно до п.27 частини першої ст.1 Закону України “Про освіту” суб’єктом освітньої діяльності є фізична або юридична особа (заклад освіти, підприємство, установа, організація), що провадить освітню діяльність, то суб’єктом надання освітніх послуг з підготовки медіаторів фактично може бути будь-яка юридична чи фізична особа, при цьому не вимагається обов’язкове проведення ліцензування такої діяльності та акредитації освітніх програм чи програм підвищення кваліфікації.

Повний текст листа МОН - за посиланням Лист МОН №3/482-22 від 22.02.2022

Нагадуємо, що 2019 р. групою професійних медіаторів - практиків були розроблені та опубліковані “ОСНОВНІ ЗАСАДИ НАВЧАННЯ БАЗОВИМ НАВИЧКАМ МЕДІАТОРА”, детальніше за посиланням - https://bit.ly/3y0eTIm, що покликані сприяти забезпеченню належної якості надання послуг медіації шляхом визначення принципових положень та мінімальних вимог до навчання медіаторів та які спираються на визнану світову практику і опрацювання більш ніж 25-річного українського досвіду навчальних центрів, тренерів, викладачів, коучів. 

У документі надано практичні рекомендації щодо здійснення різних видів навчання у сфері медіації та їх відмежування від навчання базовим навичкам медіатора, рекомендації щодо використання Основних засад навчання базовим навичкам медіатора різними суб’єктами у сфері медіації - провайдерами освітніх послуг, включно із закладами вищої освіти, донорами, іншими замовниками освітніх послуг, особами, які бажають пройти навчання, учасниками медіації. 

Розробку Основних засад здійснено за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.