Проект Закону “Про медіацію” №3665 відхилено…

02.03.2019 10:00:00

28.02.19 на пленарному засіданні ВРУ було відхилено винесений на друге читання проект Закону “Про медіацію”…

Такий підсумок досить непростого шляху в кілька років викликав в професійній медіаційній спільноті цілий спектр емоцій. Адже кількість спільних зусиль, людських та часових ресурсів, які було докладено задля того, аби закон нарешті був прийнятий, є досить значною.

Разом з тим, життя йде своїм шляхом... І, можливо, все, що не робиться – то з часом обертається на краще.  В версії законопроекту, яку, зрештою, було винесено в сесійну залу, було закладено кілька вельми суперечливих для дійсно ефективного розвитку сфери вимог.

На данном изображении может находиться: текст

Від імені Національної асоціації медіаторів України ми хочемо висловити подяку всім нашим колегам – медіаторам, всім, хто допомагав, докладав зусилля та хто співчував на цьому тривалому шляху. До процесу долучилось дуже багато людей, всіх ми навіть не зможемо тут перелічити.  Але всім щиро вдячні!

Ми висловлюємо подяку за розуміння важливості прийняття закону про медіацію для покращення доступу до правосуддя, справедливості, зменшення соціальної напруги, підвищення інвестиційної привабливості України та за внесок у законотворчий процес народним депутатам ВРУ – авторам законопроекту та їхнім помічникам, зокрема Альоні Шкрум, Вікторії Пташник, Оксані Сироїд,  Бориславу Березі, Сергію Алєксєєву, Леоніду Ємцю, Олені Сотник, Мар'яні Рибій, Ярославу Абрамову, Євгену Калініну, колективу авторів альтернативного законопроекту під керівництвом Сергія Ківалова, експерту рейтингу Doing Business, громадському діячу Андрію Єрашову, представникам суддівського корпусу, зокрема Інні Плахтій, Андрію Освієнко, Ларисі Швецовій, Ігорю Бобуйку та багатьом іншим – за готовність шукати і знаходити спільне та підтримувати процес напрацювання вдалих варіантів формулювань статей законопроекту. Ми вдячні Голові Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України Руслану Князевичу та всьому складу Комітету за зусилля щодо опрацювання величезної кількості поправок. За докладені зусилля та представлення законопроекту депутатам на пленарному засіданні дякуємо народному депутату Ігорю Алексєєву.

Висловлюємо подяку за підтримку та докладені зусилля пану Голові Верховної Ради України Андрію Парубію, народним депутатам ВРУ: Голові парламентської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артуру Герасимову, Голові депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" Максиму Бурбаку, Голові депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ" Олегу Березюку та членам цих фракцій, Голові депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України Юлії Тимошенко, а також Антону Геращенко, Георгію Логвинському, Ярославу Маркевичу та іншим.

Висловлюємо окрему подяку  офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Програмі “Нове правосуддя” Агентства США з міжнародного розвитку розвитку (USAID), завдяки підтримці яких були організовані професійні дослідження та дискусії, зокрема й в січні 2018 року проводилася зустріч робочої групи у складі суддів, медіаторів та науковців,  під час якої було здійснено опрацювання пропозицій, поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи до розгляду в другому читанні, до проекту Закону про медіацію (реєстр. № 3665 від 17.12.2015 р.), які потім були передані законодавцям.

Луїза Романадзе та Наталя Крестовська з ГО "Українська академія медіації", Почесні члени НАМУ, невтомно тримали руку на пульсі, долучалися до роботи робочої групи, опрацьовували пропозиції колег та депутатів та вносили пропозиції правок до законопроекту, на підтримку яких від різних об’єднань медіаторів  було направлено листи в Комітет з питань правової політики та правосуддя ВРУ.


Сподіваємось, що наші спільні зусилля не були марними, а процес був для всіх учасників корисним кроком на шляху розвитку медіації.


Ми віримо, що медіація в Україні буде поширюватися і розвиватися!



Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.