"МЕДІАЦІЯ В ФІСКАЛЬНИХ СПОРАХ" ONLINE LUNCH НАМУ

25.05.2020 10:00:00


АНОНС ЗАХОДУ 27.05.2020
Запрошуємо на традиційну щотижневу онлайн зустріч членів НАМУ! 
Продовжимо обговорення теми "Медіація у фіскальних спорах", яке було розпочато 29.04.2020.
Дата, час, формат: 27 травня 2020 року, 13:00 - 15:00, формат - ZOOM-конференція.
Запрошуємо долучитись до обговорення всіх зацікавлених осіб! 
Форму реєстрації та посилання на ZOOM можна знайти тут -  https://www.facebook.com/events/947792432317773/

Історія питання

Дискусії щодо можливості податкової медіації в державних фіскальних установах почались щонайменше у 2013 році. Мало хто знає, що ще у 2014 році у Верховній Раді був зареєстрований проект закону про внесення змін до Податкового кодексу, який «пролежав» до 2019 року і так не був розглянутий http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53239 .
Наразі ПЛАНОМ ЗАХОДІВ щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. № 542-р, передбачено запровадження інституту медіації під час розв’язання спорів уже у IV кварталі 2020 року та внесення відповідних змін до Митного кодексу України.
Цікаво, що у податківців такого пункту в аналогічному ПЛАНІ ЗАХОДІВ щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну податкову політику не має і змін до Податкового кодексу у зв’язку із медіацією не передбачається. Щоправда, цей план містить заходи з вдосконалення процедури розгляду скарг платників податків в адміністративному порядку із впровадженням кращих світових практик, забезпеченням дотримання принципів адміністративної процедури, принципів належного врядування (good governance, good administration). Можливо тут знайдеться місце ефективним способам врегулювання спорів, у тому числі, і медіації.

На наш погляд очевидно одне, Держава демонструє зацікавленість у ефективному врядуванні і питання сучасних підходів до розгляду скарг платників податків – стоїть на порядку денному. Як активно воно буде просуватись залежить в тому числі від нас, спільноти медіаторів.

Важливо зауважити, що Національна асоціація медіаторів України спільно з Укра\нським центром медіації, Торгово-промисловою палатою України та Київською торгово-промисловою палатою ще у 2016 році піднімали це питання на круглому столі «Медіація, як один із ефективних засобів розв’язання фіскальних спорів» http://namu.com.ua/ua/resources/news/nutsgoym-fkhko-pyeekashchkya-yan-seyr-ki-yechyenkhyvrysh-iafsbkv-usiv-yaiarrya-chkfnaoerysh-ftsukv/. Тоді експертами були презентовані бачення щодо можливої моделі та дилем медіації у фіскальній сфері в Україні, розглянуті питання щодо місця та ролі ТПП у сфері посередництва (медіації) між бізнесом та владою. Результатом було звернення до Міністерства фінансів України http://kiev-chamber.org.ua/files/docs/249.pdf, яке нажаль, не мало активного продовження.
Відтоді багато чого змінилося. Медіаторська спільнота значно зросла і зміцніла. Ми набули позитивний досвід конструктивної співпраці з державними органами, нас активно залучають до законотворчості і прислухаються до нашої думки. Нещодавно Уряд схвалив законопроект «Про медіацію», текст якого народжувався у тісній співпраці з медіаторами.
Напевно настав час медіаторам глибше зануритись й у царину медіації у сфері митної та податкової справи! Саме для цього Національна асоціація медіаторів організовує вже другу відкриту подію для обговорення цієї теми. 
Переглянути відеозапис обговорення 29 квітня 2020 року можна на YouTube-каналі НАМУ , а ознайомитися з детальними підсумками попередньої зустрічі можна за посиланням https://www.facebook.com/events/644983819682713/?active_tab=discussion
  
Організатор зустрічі та її ведуча – Ольга Тютюн бізнес-медіатор ТПП (сертифікована ТПП Мюнхена та Верхньої Баварії), Почесний член Національної асоціації медіаторів України, медіатор та тренер Українського центру медіації [kmbs], керівник напряму регіонального розвитку, медіатор Центру медіації при Київській ТПП, партнер Commercial Mediation Group, яка є також автором довідки про історію питання, презентації «Медіація у фіскальних спорах», співавтором звіту за результатами зустрічі 29.04.20.  

Планується трансляція відеоконференції на  FB-сторінці Національної асоціації медіаторів України





Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.