ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ У СФЕРІ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ

12.12.2020 19:41:43

Дослідження потреб у сфері медіації в Україні: оцінка експертів

З приємністю інформуємо, що восени 2020 року Національна асоціація медіаторів України розпочала реалізацію проєкту “Посилення спроможності спільноти медіаторів до формування в Україні критеріїв якості послуг з вирішення спорів” за підтримки The Matra Programme Королівства Нідерланди.

Робота над проєктом йшла з вересня 2019 року, коли розпочалася підготовка заявки на конкурс MATRA, і відбувалася у кілька етапів. На відбірковому етапі наша концепція отримала високу оцінку і зайняла четверте місце з 282 заявок. У березні 2020 року ми отримали підтвердження щодо надання фінансування, але у зв’язку з глобальною пандемією підписання контракту із НАМУ було відкладено до серпня, а отже терміни виконання проєкту також змістилися. Загалом проєкт розраховано на 1,5 роки і включатиме діяльність як на національному рівні, так і у медіаторській спільноті.

Коли йшла робота над концепцією, ми вже знали, що є запит від держави на певний погоджений “стандарт практики” щодо роботи медіаторів, що є питання підготовки медіаторів і функціонування етичних норм. Тож, проєкт був описаний як можливість приділити увагу таким ключовим завданням:

  1. Дослідження потреб громадян у послугах медіації, потреб та можливостей замовників і надавачів послуг медіації, викликів у створенні механізмів впровадження медіації на практиці.

  2. Об'єднання зусиль Уряду та спільноти медіаторів у розробці та просуванні політик щодо інституціоналізації медіації, узгодження стратегій впровадження медіації, зокрема інтеграції професійних етичних стандартів медіаторів, шляхом формування Робочої групи та спільного напрацювання відповідних політик і рекомендацій.

  3. Підвищення рівня підготовки тренерів-медіаторів шляхом створення курсу з професійної етики, який би інтегрував кращі практики медіації та навчання медіаторів в Україні та за кордоном, для чого будуть залучені представники Міжнародного інституту медіації (Нідерланди).

  4. Широке інформування про особливості та переваги медіації, а також етичні засади діяльності медіаторів, що буде втілено шляхом розробки загальнодоступного онлайн курсу, який інтегруватиме напрацювання Робочої групи.

Передбачається, що після проведення дослідження, низки обговорень і напрацювання ключових документів буде проведено Національну конференцію, на якій будуть запропоновані відповідні рекомендації для Уряду та професійної спільноти.

У зв’язку з пандемією проєкт наразі переформатовується і частина заходів переносяться в онлайн формат, що потребує погодження багатьох змін в умовах реалізації проєкту. 

На сьогодні в команді проєкту:

В подальшому планується залучення до реалізації проєкту експертів, консультантів, регіональних партнерів та представників органів влади.

Отже, проєкт розпочато і сьогодні ми запрошуємо вас долучитися до дослідження, перший етап якого проводиться в  спільноті медіаторів. Просимо підтримати поширення запропонованої анкети/опитувальника та запросити до активної участі в дослідженні ваших колег - медіаторів через ваші комунікаційні ресурси. Запрошення до участі в дослідженні для медіаторів доступне за посиланням:

https://forms.gle/wReMqBvCDkHSXhNH8

Запитання та пропозиції щодо реалізації проєкту можна надсилати на електронну адресу namu.projectmatra@gmail.com.  



Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.